Wednesday, November 21, 2007

Ъъъъ

Наближават празници- купони, джамбурета, хората ме питат " Ивайло. Какво ще правим" , но всъщност с лека ръка пропускат важните подробностти около всяко празненство, всеки хепънинг ако мога така да се изразя. Щом някъде има храна и пиене, трябва да има ЕТИКЕЦИЯ - алгоритъм от строги правила, които трябва да се спазват и които се променят от обстановката. И тъй като ЕТИКЕЦИЯТА (за последно го пиша с главни букви) на така наречените тАпашки купони е много странна, смятам да запозная скромната аудория на това уеб блогче с по-важните особености на едно такова събиране, при все че съм наясно че повечето от четящите го без съмнение могат да се причислят към обществената група наречени тАпаци, но пък съм сигурен че ще им бъде забавно да анализират изковните принципи на всеки наш купон (стана много дълго изречение но няма да го редактирам). Смятам да я карам ред по ред :

ПОДГОТОВКА:

подготовката по подразбиране би трябвало да е половината купон - но не и в случея. Възможните сценарии по които може да се развие в тапашкия вариант е да си сам вкъщи- това е напълно достатъчно! Никой тапак не си прави труда да си кани гости, защото всички знаят че домакинът е абсолютно сам и че няма мърдане- ще се прави джамбуре. Предварително се почиства една единствена стая, може и това дори да не се направи, освобождава се място в хладилника за бира НО БИРА НЕ СЕ КУПУВА ОТ ДОМАКИНА! подчертавам това условие, защото ако хладилника беше запълнен с бира, това само ще мотивира консумацията от страна на гостите, но за това в отделна рубрика. Защо само една стая ? Ами не знам, въпросната стая се използва за основна сцена на напиването ако има такова и ще е хубаво да няма скъпи и ценни вещи както и остри предмети или такива от крехко стъкло. На видно, но и защитено място се поставя компютъра, основен източник за музика. Никои тапак не си прави труда да предопреждава да не се слагат чаши до компа , защото след един етап на купона забраната се потъпква масово дори и от самия домакин. Отново подчертавам че е груба грешка да се чисти преди купона, ако това действие все пак се предприеме напълно резонно е това да стане след като си отиде последния гост, защото и един да е пак може да направи ново мръсно.

Пиене и Ядене

Най-важното! Особеността се схваща поразяващо лесно. Съвсем негласно и като уговорка се подразбира че всеки които идва на купона трябва да носи ядене и пиене- нещо като куверт. Приема се за много неетикетско да се дойде с празни ръце. Ако все пак това стане е прието да се "вкарат" 2 лева за пиене и ядене. Това обаче в определени положения не е най-правилния подход защото често се случва въпросните 2 лева да потънат в нечии джоб, ненамирайки човекът които принципно се е пренабутал като е взел повечко пиене. Съществува неизказана договорка, алкохола който се носи да е по общия вкус, тоест се приема за неетикетско да се донесе медицински спирт- би било егоистично, дори и ако донеслия го много си пада по медицински спирт. В най-тривиалния случей се носи бира, може и джин ама пък тогава ще трябва тоник, винцето също е на почит. Бирата да е Ариана, всяка друга се приема със смесени чувства или се тълкува като неуважение към общия вкус и егоизъм. Относно яденето : то не е важен фактор и често се пренебрегва, но и при него има неща които заслужат внимание. Вариантите са два- ядене да се купи и по-популярен вариант ваведен от мечката- да се донесе нещо от вкъщи. Ако все пак гостът е решил да дава грешни пари за ядене, се купува рени с масло, зайо-байо или някакъв друг снакс до 25 стотинки- приема се за изключително разхищение на средстава да се донесе чипс, но пък всички са щастливи тогава, нека ни е лошо. По-горе стана въпрос за това че домакина не трябва и не е длъжен да купува пиене, мисля че няма нужда да се минава още веднъж през тази тема всеки може да даде своя версия и никога няма да сбърка...

Женско присъстие по тапашките купони

Много деликатен въпрос. С идея да не обидя някого ще подходя максимално сериозно. При цялото ми уважение идеята е пресилена. Васко всеки път пита "а жени ще има ли" . Ами ще има Васко ама ако ти кажа че повечето псуват така че да те хване срам и пият повече от теб няма да сбъркам. Като цяло женското пресъстие е доста силно ( намигвам на деница и димана)... и с това смятам въпроса за приключен.

Фолклор

Под фолкор моля да се разбира последните тенденции в изпростяването. Смята се за неетикетско ако човек не е в час или закъснява с изпростявките- представете си някой да дойде при теб, да ти каже Багера Копай, they called him machete, или нещо подобно и ти да отговориш "оооо ябълка"... жалка история. Самоподготовката е задължителна ако човек иска да бъде на ниво. Дори да ви се струва глупаво и жалко да се изглупява с едни и същи неща постоянно, не се притеснявайте, и на нас ни се струва такова ама си умираме от смях. Лилан да кажиии.

GP

Прието е на тъпашки купон да се пусне поне една песен на Гошо от Почивка. Не се противете, не пускайте недоволни коментари. Етикетско е хората по време на песента да се съберат в кръг и да пеят. Направете същото, не е страшно ако не знаете текста. Просто си отваряйте устата, те мечо стефан и марто пиеят за 10 човека.

Йерархия

Както навсякъде другаде така и на тапашките купони си има йерархия или с други думи някой хора са по-важни от останалите и тяхното присъствие е ако не задължително то поне желателно. Схематничко преставено нещата стоят по следния начин:

- Човекът (най-често Иван) с плей стейшъна
- Човекът които е склонен да "вкара" няколко пъти пари за пиене
- Човекът носещ...ъъъъъ....you know. Не става въпрос за червено бельо при всички положения
- Човек който е склонен да си вкара бутилка в гащите
- Човекът който не мрънка ако трябва да нареже 5 салати и за него в крайна сметка нищо да не остане
- Човекът който не го мързи да ходи до магазина да взима пиене
- Стефан

ами това е- надявам се че поста ако не полезен е поне приятен за четене... нивото на пХ в устата ви след ядене се повишава

2 comments:

Anonymous said...

мда е, стефан не влиза в нито една от другите категории...

Anonymous said...

da go eba nz dali mi stoi oshte taq registraciq.. ama imam vypros.. amm koi e toq "които е склонен да "вкара" няколко пъти пари за пиене" ? :) drugite mai gi razpoznah :)